ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΑ ΛΥΚΟΣΑΝ΄ΔΑ: Οι παρέες γράφουν ιστορία!!!!

ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΑ ΛΥΚΟΣΑΝ΄ΔΑ: Οι παρέες γράφουν ιστορία!!!!

Μια από τις καλύτερες δράσεις στο χωριό μας το Πέρασμα στα Λυκοσάν’δα την οποία ξεκίνησα να καταγράφω προσπαθώντας να συγκεντρώσω το υλικό σε ένα άρθρο. Στο διάστημα αυτό σε μια επίσκεψη στο χωριό συνάντησα τον Γιάννη Γεωργίου και τον Γιώργο Σεφέρη με τους οποίους συζητούσαμε για την δράση από το ξεκίνημα μέχρι σήμερα. Η ιδέα της παρέας μου έδωσε και την έμπνευση να προσθέσω και τον τίτλο στο άρθρο. Είναι κάτι που έχω υποστηρίξει και σε γραπτά μου ότι μικρές πρωτοβουλίες μπορούν να έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το παράδειγμα της δράσης η οποία ξεκίνησε από την διάθεση για μια βόλτα στη φύση του χωριού γιγαντώθηκε, εδραιώθηκε και σήμερα είναι πλέον ένας θεσμός Πανελλήνιας εμβέλειας

1ο Πέρασμα  

Μια ιδέα του Νίκου Αφένδρα, της Γεωργίας Πασσά, του Γεωργίου Σεφέρη και της Άννας Μουσιάρη, για το πέρασμα στην άγρια και ανεξερεύνητη φύση στην περιοχή που περιγράφεται παραπάνω, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με τη συμμετοχή 26 ατόμων, σε μια τετράωρη καταπληκτική  και μαγευτική διαδρομή,  που χάραξαν και προετοίμασαν  υποτυπωδώς ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Αφένδρας,  ο Χρήστος Αναγνώστου, ο Γιάννης Γεωργίου, ο Βασίλης Σεφέρης και ο Νίκος Σταμούλος.

Ο περίπατος κατά μήκος της κοίτης και παραποτάμια με ανοδική πορεία από το Μελίσσι, το Αγριομέλισσο και τη Γρανίτσα ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακός… Μείγμα ‘άγριων δένδρων από πανύψηλα πλατάνια, ελάτια, σκλήθρα, γκι, ίταμοι και αργοί  συνθέτουν το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο….

 

2ο Πέρασμα

Με ικανοποίηση φτάσαμε και στην υλοποίηση της 2ης χρονιάς την Κυριακή των Βαίων (13.04.2014), με  τετράωρη πεζοπορία, και προς μεγάλη έκπληξη συμμετοχή 80 ατόμων.

Μετά το εκκλησίασμα στην εκκλησία <<Κοίμηση της Θεοτόκου>> ξεκινήσαμε από τη θέση Κρύα Βρύση (πλησίον του Δασικού Χωριού Παπάδων) με κατεύθυνση τα Λυκοσάνιδα και το Αγριομέλισσο.

Αφού αγναντέψαμε από ψηλά την απεραντοσύνη… του Αιγαίου και τα νησιά των Σποράδων, περάσαμε από τα μαντριά του Ανέστη Λίτσα και κατηφορίσαμε προς το Αγριομέλισσο, απολαμβάνοντας το απαράμιλλης ομορφιάς τοπίο με τη σπάνια χλωρίδα του.

Στη συνέχεια  << βυθιστήκαμε>>  στο ποτάμι και ακολουθώντας την κοίτη του και τους τρεις μαγευτικούς καταρράκτες του ανηφορίσαμε προς την Γρανίτσα και ακολούθως καταλήξαμε στην Κρύα Βρύση, όπου μας προσφέρθηκε νοστιμότατη παραδοσιακή φασολάδα την οποία μαγείρεψαν αφιλοκερδώς οι Κων/νος Σεφέρης, Αλέκος Φεργαδής και Γιάννης Σταμούλος του Γεωργίου, τους οποίους ευχαριστούμε. Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων προσέφερε νερά, αναψυκτικά και εδέσματα,

Στη πεζοπορία συμμετείχαν δημιουργός των μονοπατιών του δάσους δρυός κ. Σπυρίδων Ζίγκερης, ο Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας κ. Ταξιάρχης, τα μέλη αυτού και αρκετοί κάτοικοι από την Ιστιαία, την Αιδηψό και άλλες περιοχές.

3ο Πέρασμα

Η εμπειρία γίνεται θεσμός. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και τα ηνία της οργάνωσης περνούν στον Εκπολιτιστικό Σύλλογο. Το «3ο Πέρασμα στα Λυκοσάν’δα» στο Κρυμμένο Μονοπάτι των Καταρρακτών την Κυριακή, 26 Απριλίου 2015 με σημείο αφετηρίας το Δασικό Χωριό Παπάδων είναι γεγονός με την συμμετοχή 110 περίπου φίλων της δράσης.

Μήκος Συνολικής Διαδρομής: 7 χλμ.
Εκτιμώμενη Διάρκεια Πεζοπορίας: 5 ώρες
Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος

Η Διεύθυνση Δασών και το Δασαρχείο Λίμνης αγκαλιάζει την προσπάθεια και 4 έμπειροι δασολόγοι  παρέχουν περιβαλλοντική ενημέρωση κατά την διάρκεια της διαδρομής στους επισκέπτες.

Δυνατή η παρουσία και του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, τα μέλη του οποίου, μετά την περσινή περιορισμένη συμμετοχή τους στην πεζοπορία μας, φέτος αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν στους Παπάδες (Δασικό Χωριό) για να βρεθούν με πούλμαν μαζί μας από την προηγούμενη μέρα για να περιηγηθούν στα υπόλοιπα μονοπάτια που προσφέρονται στην περιοχή.

Οι επισκέπτες μας, φεύγοντας πήραν μαζί τους τρίπτυχο περιηγητικό χάρτη της διαδρομής, με πληροφορίες για την περιοχή, τις παραδόσεις, τα έθιμα του χωριού και τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου καθώς και αναμνηστικά μπλουζάκια με αναφορά στην δράση.

4ο Πέρασμα

Πλέον έχουμε φτάσει στο απόγειο της δράσης καθώς μεγάλη Επιτυχία σημείωσε το «4ο Πέρασμα στα Λυκοσάν΄’δα»

Ένα 2ήμερο πεζοπορίας για οικογένειες, παιδιά, κατασκηνωτές αλλά και λάτρεις των επικίνδυνων καταβάσεων διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παπάδων

Μοναδικό 2ήμερο πεζοπορίας και περιπέτειας στα καταπράσινα δάση των Παπάδων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 & την Κυριακή 29 Μαϊου. Με δωρεάν συμμετοχή για όλους και σημείο εκκίνησης και για τις δύο ημέρες την θέση Κρύα Βρύση Παπάδων (Δασικό Χωριό), περισσότεροι από 150 συνολικά πεζοπόροι όλων των ηλικιών περιηγήθηκαν στις μαγευτικές διαδρομές που προσφέρονται στην περιοχή ενώ οι πιο τολμηροί επιδόθηκαν στην αναρρίχηση στους παγωμένους Καταρράκτες.

Το πρόγραμμα που ακολουθήθηκε:

Σάββατο 28, πρώτη ημέρα της διοργάνωσης, οικογένειες και μικροί πεζοπόροι ή αλλιώς τα μικρά «Λυκοσανιδάκια», μετά το δυναμωτικό πρωινό τους, διέσχισαν την εύκολη Πράσινη Διαδρομή μήκους 4.5χλμ, με οδηγό τον εκπρόσωπο του Δασαρχείου Λίμνης κ. Σπύρο Ζίγκηρη, και συμμετείχαν σε μια σειρά από δραστηριότητες στο δάσος όπως γνωριμία με την χλωρίδα της περιοχής και παιχνίδια ομαδικότητας. Το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Χαλκίδας ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου και προσέφερε μαθήματα Πρώτων Βοηθειών και πυξίδας/προσανατολισμού ενώ, στο τέλος της ημέρας τα παιδιά γνώρισαν το άθλημα της τοξοβολίας και ζωγράφισαν στα χειροποίητα αναμνηστικά μπρελόκ από κλαδιά δέντρων που ετοίμασαν τα μέλη του Συλλόγου.

Στην συνέχεια ακολούθησε περιήγηση του Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας στην ίδια διαδρομή ενώ το βράδυ οι φίλοι και φιλοξενούμενοι διασκέδασαν στην πλατεία του χωριού, συνοδεία μουσικού σχήματος.

Κυριακή 29, και ώρα 9:00 προορισμός όλων, το Κρυμμένο Μονοπάτι των Καταρρακτών, μια επικίνδυνη διαδρομή μήκους 8.4 χλμ που κάθε φορά αποζημιώνει και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. «Η τρύπα της Φοράδας», τα «Σκαλάκια» και ο Μεγαλοπρεπής Δίχαλος ύψους άνω των 30 μέτρων, είναι μόνο τρείς από τους Καταρράκτες που συναντά κανείς στον εντυπωσιακή και απαιτητική αυτή διαδρομή. Λάτρεις του είδους επιδόθηκαν στην αναρρίχηση και στο κολύμπι στα παγωμένα νερά. Η μέρα έκλεισε με το καθιερωμένο παραδοσιακό φαγητό στο καζάνι που προσέφεραν οι ντόπιοι, στο γραφικό εξωκκλήσι του Αγ. Γεωργίου.

Στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη των Δασών ως εναλλακτικό τουριστικό προορισμό & ταυτόχρονα προβολή  των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών γνωρισμάτων της περιοχής. Ο Σύλλογος προσφέρεται να ξεναγήσει όποιον φίλο επιθυμεί να επισκεφτεί και περιηγηθεί στο Μονοπάτι των Καταρρακτών ή στην ευρύτερη περιοχή, καθόλη την διάρκεια του έτους, κατόπιν συνεννόησης.

5ο Πέρασμα

Αισίως φτάσαμε στο 5ο το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαίου του 2017 και πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε την ηθική υποχρέωση να στηρίξουμε το θεσμό με όσες δυνάμεις μπορούμε. Η συμμετοχή μεγαλώνει, η δράση παίρνει μεγάλες διαστάσεις και γίνεται πλέον γνωστή στο Πανελλήνιο όπως φαίνεται και από τις συμμετοχές.

Σημείο εκκίνησης για φέτος είναι η θέση Κρύα Βρύση Παπάδων, στην είσοδο του δασικού χωριού.

Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη των δασών της περιοχής σαν εναλλακτικού τουριστικού προορισμού. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι 7 χλμ, η εκτιμώμενη διάρκεια της πεζοπορίας 5 ώρες και ο βαθμός δυσκολίας μέτριος. Στη διοργάνωση παίρνουν μέρος και ορειβατικοί και περιπατητικοί σύλλογοι.

Η πεζοπορία έδωσε την δυνατότητα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν τον σπάνιο Ίταμο, την Ευβοϊκή Δρυ, την Τρύπα της Φοράδας, το Αγριομέλισσο και τον Μεγαλοπρεπή Δίχαλο.
ΠΑρόγραμμα Εκδήλωσης:
9:30-10:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ–ΠΡΩΙΝΟ
10:00 ΑΝΟΙΓΜΑ ΑΦΕΤΗΡΙΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΜΗΚΟΥΣ 8.4ΧΛΜ
14:00 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΟ ΚΑΖΑΝΙ ΣΤΟ ΞΩΚΚΛΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για το http://www.papadesevias.gr Δημήτρης Ι. Αφένδρας

Το υλικό προέρχεται από την συλλογή μας, το http://papadesevia.blogspot.gr και την σελίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου www.facebook.com/groups/1441008726192412/?ref=group_header

Comments

There are no comments yet!