ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΔΩΝ

Από τους παλαιότερους και πιο δραστήριους Συλλόγους της περιοχής. Ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1979 με κύριο πυρήνα την θεατρική ομάδα του Αγροτικού Θιάσου και την προσθήκη λίγων ακόμα νέων του χωριού. Ο σπόρος της ιδέας για μια διαφορετική καθημερινότητα και την εξέλιξη του χωριού μας είχε μπει.

Οι πρώτες δυσκολίες, τα εμπόδια και κυρίως η διστακτικότητα της τοπικής κοινωνίας σε κάθε τι νεωτεριστικό ξεπεράστηκε πολύ γρήγορα, μέσα από την δράση του συλλόγου, την προσπάθεια αγκάλιασε η πλειοψηφία των κατοίκων και κυρίως οι νέοι ξεκινώντας έτσι μια πορεία που ούτε στα όνειρα των ιδρυτών του υπήρχε. Η διστακτικότητα έγινε συμμετοχή και διάθεση για προσφορά, η οποία φαίνεται ότι παραμένει μέχρι σήμερα και θα συνεχίζεται….

Τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 μπορούμε σήμερα, κοιτάζοντας την εποχή εκείνη, να μιλήσουμε για κοσμογονία στα πολιτιστικά δρώμενα του χωριού και βάση για την συνέχεια. Οι αντιδράσεις κάμφθηκαν, το εγχείρημα απέκτησε θαυμαστές και μιμητές σε όλη την περιοχή. Σήμερα μπορώ να πω με σιγουριά ότι το μυστικό της επιτυχίας ήταν ότι οποιαδήποτε ενέργεια γίνονταν απέβλεπε σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά με οδηγό πάντα τα καλά του παρελθόντος.

Οι δράσεις πάρα πολλές σε πολιτιστικό και περιβαλλοντικό επίπεδο πάρα πολλές (και δύσκολο ν’ αναφερθούν σε ένα κείμενο).

Συνοπτικά:

  • Δημιουργία γραφείων με προσωπική εργασία των μελών στο χώρο του σημερινού ιατρείου
  • Συναυλίες (κυριότερες με Αθηναϊκή Κομπανία, Θωμά Μπακαλάκο και Σπύρο Σαμοίλη)
  • Προβολές Ταινιών, Εκθέσεις Βιβλίου, Μουσικά αφιερώματα, Εκδρομές, Εκδηλώσεις Τιμής διάφορων σημαντικών γεγονότων της χώρας. Σε αυτό το σημείο ν αναφέρω ότι στις εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο, μάλλον το 1983 η 1983, έκανε την εμφάνισή της η Χορωδία του Συλλόγου τραγουδώντας Μίκη Θεοδωράκη με την Συνοδεία φλογέρας από τον Ηλία Αφένδρα του Δημητρίου.
  • Συνεργασία με την ΠΑ.ΠΟ.Κ. (Πανελλήνια Πολιτιστική Κίνηση) και ενεργή συμμετοχή στην δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου Συλλόγων Βόρειας Ευβοιας.
  • Δενδροφυτεύσεις, Καθαριότητα, Καλλωπισμός του χωριού, Ενέργειες για την παράνομη αλιεία (δυναμίτες) και πολλά άλλα.

  • Πρωτοποριακό το εγχείρημα όχι μόνο για την περιοχή αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα, για το μέγεθος του χωριού μας, η έκδοση εφημερίδας Η φωνή των Παπάδων.

Οι δύσκολες οικονομικές κυρίως συνθήκες του χωριού που πάντα οδηγούσαν τους νέους σε αναζήτηση εργασίας, το όνειρο για σπουδές και γενικότερα η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης, επηρέασαν και επηρεάζουν την δραστηριότητα του Συλλόγου.

Το ευτύχημα είναι ότι παρά τις αντιξοότητες της κάθε εποχής δεν υπήρξε ποτέ αδρανοποίηση. Μπορεί να υπάρχουν κάποια διαστήματα με σκαμπανεβάσματα στην   δράση του, πάντα όμως υπάρχει μικρή ή μεγάλη ενασχόληση. Η διατήρηση των εθίμων Γκαμήλας, Πιπεριάς, Πανηγυριών, αναβιώνουν ανελλιπώς μέχρι σήμερα.

Άξιο αναφοράς στην πιο πρόσφατη δραστηριότητα του Συλλόγου είναι:

  • Ανάπλαση της Κεντρικής Πλατείας
  • Καθιέρωση της Περιβαλλοντικής Δράσης Πέρασμα στα Λυκοσάνιδα, δράσεις καθαριότητας στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή
  • Εθελοντική εργασία για την ανάπλαση του Δημοτικού σχολείου
  • Ίδρυση Χορευτικού Ομίλου

Οι πληροφορίες για την σημερινή λειτουργία του Συλλόγου είναι εύκολα προσβάσιμες μέσα από το διαδίκτυο με την ύπαρξη σελίδων στα κοινωνικά δίκτυα (FB – ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΠΑΔΩΝ και ΠΑΠΑΔΕΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΥΒΟΙΑΣ), της ιστοσελίδας του χωριού: http://www.papadesevias.gr με ιδρυτή τον αείμνηστο Κώστα Γεωργίου του Δημητρίου και το Blog: http://papadesevia.blogspot.gr με διαχειριστή τον Γιώργο Αναγνώστου του Νικολάου ενός από τους πρωτεργάτες στην ίδρυση και την πορεία του Συλλόγου.

Κλείνοντας μια Ευχή: μετά από 30 χρόνια η δραστηριότητα του Συλλόγου μας να είναι τέτοια που να μπορεί κάποιος να γράφει σελίδες ολόκληρες.

www.papadesevias.gr – Δημήτρης Ι. Αφένδρας

Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από την συλλογή μας και το http://papadesevia.blogspot.gr

Comments

There are no comments yet!