Μια αφήγηση του Αριστείδη Αφένδρα

Στα πανηγύρια οι οργανοπαίχτες , όταν αυτοί που χόρευαν έριχναν χαρτούρα (λεφτά), σηκωνόντουσαν όρθιοι για να τους μερακλώσουν και να ρίξουν περισσότερα.

Σένα πανηγύρι με κομπανία τους Κωστή Κατσαρή -Κωστή Ραβανό (φύλακα)-Αριστείδη Αφένδρα -Κωστάρα από Κερασιά (τυφλός) – Σταύρο Παπαδημητρίου, και Νίκο Ραβανό , στο χορό ήταν ο Αλμπάνης από την Αγιάννα και αφού είχε ρίξει στα όργανα όσα είχε , εξακολουθούσε να χορεύει χωρίς λεπτά , λέγοντας παίξτε κι άλλο.
Όμως πριν ξεκινήσουν να παίζουν ο Αριστείδης είχε πει στον Κωστάρα ΄΄ αν κάποιος που χορεύει ρίχνει μπόλικα λεφτά θα σου πατάω το πόδι και θα σηκώνεσαι όρθιος, εντάξει ? εντάξει.

Όταν χόρευε ο Αλμπάνης και αφού του είχαν τελειώσει τα λεφτά , ο Αριστείδης σε κάθε τραγούδι πάταγε το πόδι του Κωστάρα και αυτός πετιόταν όρθιος παίζοντας δυνατότερα.
Ο Κατσαρής που δεν ήξερε τη συνεννόηση , δυσανασχετούσε και μετά από τρία -τέσσερα τραγούδια βλέποντας το Κωστάρα να πετάγεται όρθιος  σε κάθε τραγούδι λες και τα χιλιάρικα έπεφταν βροχή, σταματάει το λαούτο και σκύβοντας λέει στο Αριστείδη ΄΄ ρε Αριστείδη τι έπαθε απόψε αυτό το μουρλό  ο Κωστάρας και σηκώνεται όρθιος σε κάθε τραγούδι?΄΄ . Ο Αρίστος  όπως πάντα ετοιμόλογος  ΄΄  Κωστή μη σου φαίνεται παράξενο αυτό γιατί έχω βάλει καρφίτσες στην καρέκλα του και γιαυτό δεν τον χωράει να καθίσει΄΄.
Ο Κατσαρής αφού χαμογέλασε  συνέχισε να παίζει τη βιολέτα μαδημένη…και ο Αλμπάνης να χορεύει φωνάζοντας γεια σου Κωστάρα με το Κλαρίνο σου.

Comments

There are no comments yet!